Husprojektet-Från folkskola till drömboende

Vår skola blir 110år idag! Grattis!

Av Anna - 2013-10-01 11:50

Idag för exakt 110år sedan stod vår skola färdigbyggd. En välbevarad 110åring som är väl värd att fira!


I ett skolrådsprotokoll från 1901 skrivs det om ett blivande skolhusbygge intill kyrkan i Rone. Där fanns sedan tidigare en liten kyrkskola men nu skulle det byggas en mindre kostsam skola utifrån en för riket standardritning för folkskolor.

               Normalritning till Folkskolebyggnader jämte Beskrifning från 1864                              


I oktober 1902 köptes sedemera en bit en mark av Grönströms och i mars 1903 lånar man 15 000kr från banken för att kunna påbörja byggandet. Byggmästare Johan Pettersson får uppdraget att bygga skolan som ska inrymma både folk- och småskola samt bostäder åt lärare och lärarinna och ett kommunalrum. Skolbyggnaden ska stå klar den 1 oktober 1903, vilket den också gjorde.


1900 annonserade man också i Svensk Läraretidning efter folkskolelärare och en småskolelärarinna. De första lärarna på skolan kom att bli paret Johan och Hermanna Stengård som hade sin bostad i det nuvarande caféet.

I början av seklet gick barnen i skolan mellan 8-13 med undantag för vinterhalvåret då skoltiderna var 9-14. Klassrummet värmdes upp av en kamin som barnen fick bära ved till. 1903 kom biskopen på besök till skolarna i Rone. Han påpekade att barnen saknade ett eget trädgårdsland och att alla barn inte gick i skolan i sex år, vilket man beslutat vid sekelskiftet. Tidigare fick fattiga barn bara i skolan en kortare tid. Rone skola var verksam fram till sommaren 2008 då skolan lades ner på grund av bristande elevunderlag. Barnen i Rone går numera i skolan i Havdhem och vi köpte huset i mars 2009.                                           


                    Bild på skolan från 1905                                              Skolfotografi från 1914


Text och bilder har jag lånat från det lilla häftet "Rone skola 100år" som gavs ut av personalen på skolan i samband med 100års jubileumet hösten 2003.


Har du kanske gått i skolan, bott eller arbetat där och vill de med dig av minnen eller historier. Så hör gärna av dig till mig via blogg eller mail!




 

Från

Blogg / Hemsida

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Ovido - Quiz & Flashcards